eric de kuyper stef verstraatenVan 8 t/m 10 februari vertoont Eye de gerestaureerde films van Eric de Kuyper. Ook zijn er door De Kuyper samengestelde programma’s te zien – grotendeels afkomstig uit de Eye-collectie –, waarin zijn passie voor film, opera, dans en muziek naar voren komt.

Het weekend opent met ‘Een avond met Eric de Kuyper’; oud-Filmmuseum programmeur Peter Delpeut gaat dan in gesprek met De Kuyper over zijn rijke carrière, aan de hand van fragmenten uit zijn films en de Bits & Pieces-collectie (met live muziek). Aansluitend wordt Pierrot lunaire (1988) vertoond, een verfilming van Arnold Schönbergs liederencyclus over de clownsfiguur uit de commedia dell’arte, onder supervisie van De Kuyper. De film is door Eye gerestaureerd en wordt live muzikaal begeleid door studenten van het Koninklijk Conservatorium. Eric de Kuyper is gedurende het hele weekend aanwezig om de voorstellingen in te leiden, in aanwezigheid van cast- en crewleden van zijn films. 

Eric de Kuyper (1942) is filmmaker, acteur, schrijver, docent en bovenal cinefiel. Tussen 1988 en 1992 was hij adjunct-directeur van het Filmmuseum. Met wijlen directeur Hoos Blotkamp en programmeur Peter Delpeut liet hij een frisse wind waaien door het toen nog voornamelijk als filmarchief werkzame instituut. De Kuyper was ook een van de grondleggers van de nu internationaal vermaarde ‘Bits & Pieces’- collectie

 

U kunt zich hier tot en met donderdag 31 januari aanmelden. Wij verzoeken u vriendelijk om kaarten voor de voorstelling op te halen bij de Eye-gastenbalie tussen 18.15 en 19.00 uur.

(foto: Stef Verstraaten)

 

Een avond met Eric de Kuyper
Eye, Amsterdam, 8 februari 2019

_______________________________________________________

 

 

_______________________________________________________